Mbani peshkun tuaj të shëndetshëm përmes ushqyerjes së duhur

Ajo që ushqeni peshqit tuaj – dhe sa i ushqeni ata – është një pjesë e rëndësishme e sigurimit të një mjedisi të shëndetshëm për ta. Ka shumë më tepër për të ofruar dietën e duhur për një peshk sesa thjesht të spërkatni disa thekon në majë të ujit dy herë në ditë.

Zgjedhja e ushqimit të duhur
Seksioni i ushqimit të peshkut në dyqanin e kafshëve shtëpiake mund të jetë jashtëzakonisht i madh për një pronar fillestar. Së pari, mësoni më shumë rreth specieve tuaja të peshkut, duke filluar nga fakti nëse speciet janë mish-ngrënës (mishngrënës) apo bimorë-ngrënës (barngrënës). Nga atje, opsionet për të zgjedhur përfshijnë:

Ushqim i thatë: Kur mendoni për ushqim peshku, mendoni për thekon. Ky është opsioni më i zakonshëm për të ushqyer një tufë peshku, por ushqimi i thatë i peshkut gjithashtu vjen në granula dhe fishekëve, fundosje dhe varietete lundruese, si dhe mundësi për specie të veçanta. Ushqimi i thatë i peshkut mund të ketë më pak fibra, por shtimi i ushqimeve me perime në dietë do të ndihmojë në uljen e rrezikut të çrregullimeve të fshikëzës së notit dhe fryrjes së barkut për speciet vegjetariane. Dyqanet e kafshëve shtëpiake gjithashtu mund të shesin fletë të spirulinës së thatë ose algave nori, të cilat janë të shkëlqyeshme për peshqit barngrënës që të kërcejnë.
Ushqimi i ngrirë: Disa peshq do të shijojnë ushqim të ngrirë, të tilla si karkaleca, krimba gjaku, plankton, karkaleca deti, krill ose midhje. Dyqanet e kafshëve shtëpiake shpesh shesin edhe kube të ngrirë spiruline për të ushqyer barngrënës.
Të ngrira të thata: Krimbat Tubifex dhe karkalecat Mysis ose ushqime të tjera mund të gjenden si kube të thara nga ngrirja. Këto janë shumë ushqyese dhe të shkëlqyera për peshqit mishngrënës.
Ushqim i Drejtpërdrejtë: Opsionet përfshijnë shëllirë të thatë ose karkaleca fantazmë, peshk ushqyes (për peshq më të mëdhenj mishngrënës), crickets dhe krimba.
Zarzavate: Nëse peshqit tuaj janë lloji për tu prerë në bimë akuariumi, të tilla si anacharis, jepini atyre zarzavate gjithashtu. Mundësitë përfshijnë marule, kastravec, kunguj të njomë dhe spinaq. Mbërtheni zarzavatet në anën e rezervuarit ose fiksoni ato në vend afër nënshtresës, por hiqni ose zëvendësoni perimet e pangopura brenda 24 orësh. Peshq të tillë si plekostomët duan të hanë zarzavate të freskëta.
Biologjia e peshqve të ndryshëm do të thotë se ata shpesh kanë nevojë për ushqime të ndryshme. Prandaj, nëse keni një shumëllojshmëri peshqish në akuariumin tuaj, përdorni një kombinim të ushqimit – të tilla si ushqime lundruese, ushqime me fundosje të ngadaltë dhe ushqime që zhyten me shpejtësi – për t’u siguruar që po marrin ushqimin e duhur.

Sa shumë për të ushqyer
Pronarët e peshqve kanë më shumë të ngjarë të ushqejnë peshqit e tyre më shumë sesa t’i ushqejnë ato, gjë që rrit sasinë e mbeturinave në rezervuar. Këto nuk janë vetëm mbeturinat e mbetura kur peshqit nuk hanë të gjithë ushqimin, por edhe mbetjet sekretohen nga peshqit sepse ata po hanë më shumë sesa është e nevojshme. Nëse zbuloni se nivelet e amoniakut, nitriteve ose nitrateve po rriten dhe rezervuari duket i ndotur, ju me siguri po ushqeni shumë peshqit.

Peshqit e rritur mund të ushqehen një herë në ditë, afërsisht në të njëjtën kohë, megjithëse mund t’i ushqeni shumë herë në ditë nëse u jepni atyre një sasi më të vogël çdo ushqyerje. Peshqit e rinj mund të kenë nevojë për tre ose katër ushqime në ditë. Barngrënësit zakonisht nuk kanë stomak të madh për të mbajtur shumë ushqim, pasi në natyrë ata do të gërvishnin alga dhe bimë gjatë gjithë ditës. Ata mund të ushqehen më shpesh sesa mishngrënësit, ose t’u jepen zarzavate të gjalla që mund t’i shijojnë gjatë gjithë ditës. Ndiqni rregullin e përgjithshëm që ju duhet të ushqeni peshqit vetëm atë që do të hanë brenda pesë minutash. Nëse ka mbetur ushqim pas asaj kohe (përveç zarzavateve të freskëta), ju po ushqeheni shumë. Një përjashtim është për peshqit që janë ushqyes të natës (gjatë natës), ku duhet të vendosni ushqimin në akuarium në mbrëmje para se të fikni dritat, dhe lini peshqit të hanë brenda natës.

Mos merrni madhësinë e akuariumit si një tregues se sa ushqim është i nevojshëm. Pesë peshq në një akuarium të madh kanë nevojë për të njëjtën sasi ushqimi si pesë peshq në një akuarium më të vogël – thjesht shpërndajeni nëpër akuarium në mënyrë që të gjithë të mund të shkojnë lehtë në të.