Nëse ju vendosni akuariumin siç duhet në radhë të parë, nuk duhet të shqetësoheni për të bërë ndonjë pastrim në shkallë të gjerë. Sidoqoftë, do t’ju duhet të ndryshoni ujin në rezervuarin tuaj rregullisht për të hequr kimikatet dhe metalet e rënda, duke e zëvendësuar atë me ujë të freskët dhe të pastër. Ndryshimi i ujit në rezervuarin e peshkut është një punë e përditshme e mirëmbajtjes që, kur bëhet në mënyrë korrekte dhe shpesh, përmirëson cilësinë e jetesës për peshqit në rezervuarin tuaj. Edhe me sistemet më të efektshme dhe të sofistikuara të filtrimit të vendosura, asgjë nuk funksionon më mirë sesa ndryshimi i ujit të rezervuarit.

Një nga funksionet më të rëndësishme që shërben një ndryshim i ujit është heqja e toksinave dhe kimikateve të grumbulluara nga uji i rezervuarit. Nëse cikli i azotit është vendosur siç duhet në rezervuarin tuaj, duhet të ekzistojnë mjaft baktere të dobishme për të shndërruar toksinat si amoniaku në substanca më pak të dëmshme si nitrat. Nuk ka asnjë mënyrë për të hequr nitratin nga rezervuari, megjithatë, pa kryer një ndryshim të ujit. Përveç heqjes së kimikateve të dëmshëm nga uji i rezervuarit tuaj, ndryshimet e ujit gjithashtu ndihmojnë në heqjen e mbetjeve si mbeturinat dhe ushqimet e peshqve të pangrënë – nëse lihen në rezervuar, këto substanca mund të kontribuojnë në një rënie të cilësisë së ujit. Në këtë artikull do të mësoni bazat rreth kryerjes së ndryshimeve të ujit në akuariumin tuaj.

Sa shpesh dhe sa ujë duhet të ndryshojë?

Gjatë ditëve të para të hobi të akuariumit, entuziastët e rezervuarëve të peshkut mund të zbrazin të gjithë rezervuarin dhe të kryejnë një pastrim në shkallë të gjerë një herë në muaj. Kjo metodë tani dihet se është e pashëndetshme, sepse rezulton në riçiklizimin e rezervuarit që mund të jetë shumë stresues për peshqit. Jo vetëm që është një ide e keqe të ndryshosh një pjesë kaq të madhe të ujit të rezervuarit njëkohësisht, por të presësh kaq gjatë për të kryer ndryshimin mund të jetë gjithashtu e dëmshme. Hobistët e akuariumit me përvojë tani bien dakord se ka kuptim më të mirë për të ndryshuar pak ujë rezervuari sa më shpesh të jetë e mundur.

Mundohuni të caktoni një ndryshim të ujit çdo dy javë në minimum – në mënyrë ideale, megjithatë, duhet të ndryshoni një pjesë të ujit të rezervuarit tuaj një herë në javë. Nëse ndërroni ujin çdo dy javë, shkoni për një ndërrim të rezervuarit 20% çdo herë. Nëse jeni në gjendje të kryeni ndryshime javore të ujit, sidoqoftë, mund të duhet të ndryshoni vetëm 10% në 15% të ujit të rezervuarit. Kur kryeni ndryshime të ujit, sigurohuni që të përdorni një vakum zhavorri akuariumi dhe të varrosni kokën në substrat – kjo siguron që uji që hiqni nga rezervuari është uji që përmban mbeturina dhe toksina të grumbulluara. Kur të vijë koha për të rimbushur rezervuarin, sigurohuni që uji që përdorni është trajtuar me një pastrues uji dhe se temperatura përputhet me temperaturën në rezervuar.