Rritja e algave është një fakt i jetës me të cilin çdo pronar i akuariumit do të përballet herët a vonë. Disa rritje të algave janë normale dhe të shëndetshme, por rritja e tepërt e algave është e shëmtuar dhe mund të jetë e rrezikshme për peshqit dhe bimët.

Algat mund të shfaqen si një mbetje kafe, jeshile, e kuqërremtë ose film që zvarritet mbi xhamin e rezervuarit, zhavorrit ose substratit, aksesorëve dhe bimëve brenda akuariumit. Ka mënyra për të shmangur këtë rritje të tepërt dhe, në shumë raste, edhe për ta kthyer atë.

Pastrimi i algave nga bimët e akuariumit
Çfarë shkakton mbiprodhimin e algave?
Si çdo jetë bimore, algat lulëzojnë në tre nevoja themelore: ujë, dritë dhe lëndë ushqyese. Nëse ka ndonjë tepricë të ndonjërës nga këto variabla, atëherë algat mund të rriten si zjarr, ashtu si barërat e këqija që rriten në një kopsht.

Padyshim, akuariumi juaj nuk mund të mbetet pa ujë, por ju mund të kontrolloni sasinë e dritës dhe lëndëve ushqyese që janë në ujë. Disa arsye të zakonshme për mbipopullimin e algave janë:

Dritat e ndezura shumë gjatë
Akuariumi në një vend me rrezet e diellit direkte
Ushqyerja e tepërt e peshkut1
Shkuarja shumë gjatë midis ndryshimeve të ujit
Mirëmbajtja e mjedisit ujor me një nivel të lartë ushqyesish
Shmangia e rritjes së madhe të algave
Njohja e asaj që shkakton mbipopullimin e algave është gjysma e parë e betejës. Tjetra, punoni për të parandaluar ose korrigjuar një situatë të mbiprodhimit të algave.

Ulni ndriçimin: 1 Mos e vendosni rezervuarin atje ku ka rrezet e diellit direkt edhe për një pjesë të ditës. Drita e diellit mund dhe do të nxisë rritjen e algave. Kur përdorni dritë artificiale, sigurohuni që ajo të mos jetë më e fortë se sa duhet dhe të mos jetë më e gjatë se tetë deri në dhjetë orë në ditë. Përdorni një kohëmatës për të ndezur dhe fikur dritat çdo ditë.
Ushqeni më pak: Shumica e pronarëve ushqejnë me ushqim të tepërt peshqit e tyre, gjë që rrit nivelet e fosfatit në ujë. Ushqeni pjesë të vogla dhe shikoni duke ngrënë peshqit. Nëse i gjithë ushqimi nuk hahet brenda pesë minutash, ju po ushqeheni shumë. Gjithmonë hiqni çdo ushqim të pangrënë menjëherë.
Ndryshimet e ujit: Mënyra më e rëndësishme për të shmangur algat është kryerja e rregullt e ndryshimeve të ujit. Ndryshoni 10 deri në 15 për qind të ujit të akuariumit tuaj çdo javë për të mbajtur lëndët ushqyese në ujë të ulët. Kjo do të largojë nitratin që grumbullohet në akuariume, një nga plehrat kryesorë për bimët!
Njihni ujin tuaj: Testoni burimin tuaj të ujit. Nëse është e lartë në fosfat, duhet të konsideroni përdorimin e kimikateve për heqjen e fosfateve që gjenden në dyqanin tuaj të akuariumit ose të gjeni një burim tjetër uji, siç është uji i filtruar. Gjithashtu, është e mençur të testohet për nitrat, pasi disa burime uji kanë nivele të larta të nitratit. Nuk bën shumë mirë për të ndryshuar ujin nëse po shtoni lëndë ushqyese përsëri në akuarium me ujin e rubinetit!
Pastrojeni: Nëse shihni alga që fillojnë të rriten në gotë, shkëmbinj ose sipërfaqe të tjera të forta të rezervuarit, hiqni ato. Gërvishtni gotën, hiqni shkëmbinjtë dhe pastroni ato.2 Vakum zhavorri kur kryeni ndryshime të ujit.
Mbani bimë të gjalla: Bimët e gjalla do të thithin shumë lëndë ushqyese me të cilat lulëzojnë algat.1 Më pak lëndë ushqyese në ujë do të thotë se ka më pak karburant për mbiprodhimin e algave.
Mbani peshqit që hanë alga: Mbajtja e dhelpër fluturuese siameze, otocinclus, plecostomus ose alga të tjera që hanë peshk do të ndihmojë në zvogëlimin e disa algave në rezervuar.

Llojet e Algave
Nëse vëreni një akumulim të algave në akuariumin tuaj, atëherë duhet ta heqni qafe atë. Për ta bërë atë në mënyrë efektive, duhet të dini llojin e algave që keni. Njohja e algave do të ndihmojë në përcaktimin e shkakut dhe shërimin. Shikoni llojet e zakonshme të algave, dhe si të merreni me to.

Algat kafe: Njihen gjithashtu si alga zhavorri ose silicë, këto alga janë të zakonshme në depozitat e reja dhe do ta veshin rezervuarin në fletë, të cilat fshihen lehtësisht. Zakonisht është i padëmshëm dhe përfundimisht do të zhduket kur pjekja e rezervuarit.
Algat e gjelbërta blu: Gjithashtu të njohura si alga zhul ose njollosje, ato mund të shkaktohen nga një tepricë nitrati dhe fosfati në ujë. Në shumicën e rasteve, kjo në fakt nuk është aspak alga, por cianobaktere. Mund të përhapet me shpejtësi dhe mund të jetë e vështirë për tu kontrolluar. Kujdesi i mirë për ujin do t’ju ndihmojë, por nëse burimi juaj i ujit ka fosfat në të, mund t’ju duhet të përdorni trajtime të veçanta për të hequr lëndët ushqyese të tepërta. Eritromicina është efektive kundër algave të gjelbërta blu, por e përdorni me mençuri, ka të ngjarë të dëmtojë gjithashtu koloninë e dobishme të baktereve në biofiltrin tuaj.
Algat e kuqe ose mjekra: Këto janë algat më të vështira për tu hequr qafe dhe zakonisht shfaqen te bimët. Një zhytje në një tretësirë ​​të dobët (5 deri në 10 përqind) zbardhuese për disa minuta shpesh do të vrasë këtë lloj algesh.
Algat e gjelbra: Kjo është e njohur gjithashtu si flokë, fije ose alga me njolla. Shtë një lloj i shëndetshëm i algave që çdo rezervuar ka shumë të ngjarë ta përjetojë deri në një farë mase. Për sa kohë që rezervuari kujdeset mirë, ai nuk do të rritet shumë. Kjo është alga që hahet nga peshqit që hanë alga, prandaj provoni të përdorni disa prej tyre në akuariumin tuaj për kontroll.
Uji jeshil: I njohur gjithashtu si një lulëzim algash, kjo shkaktohet nga rritja e algave mikroskopike që janë pezulluar në ujë. Shtë një nga llojet më zhgënjyese të algave për t’u hequr pasi ato nuk mund të fshihen ose të copëzohen si algat e tjera. Në përgjithësi, ndryshimet e ujit nuk janë efektive, pasi algat e mbetura shpejt do të rriten përsëri. Përdorimi i një filtri diatomik ose bllokimi i plotë i dritës për disa ditë është zakonisht i nevojshëm për të pushtuar ujin e gjelbër. Testoni ujin për tu siguruar që nuk përmban asnjë amoniak, nitrite, nitrate ose fosfate, pasi të gjitha këto do të nxisin rritjen e algave.