Si të menaxhoni temperaturën e rezervuarit tuaj
Një diapazon i mirë është 76 ° deri 80 ° F (25 ° deri 27 ° C). Disa specie duhet të mbahen disa gradë më të ngrohtë, dhe disa specie kërkojnë temperatura disa gradë më të ftohta.
Një termometër është jetik. Një tip ngjitës ju mundëson të kontrolloni temperaturën sa herë që shikoni akuariumin.
Për peshqit tropikal është i nevojshëm një ngrohës i besueshëm, të paktën gjatë muajve më të ftohtë të vitit. Shumë akuaristë në klimë të butë përballen me problemin e kundërt gjatë ditëve të verës të qenve – duke e mbajtur akuariumin të mos mbinxehet.
Këshilla për mirëmbajtjen e ngrohësve të akuariumit
Të dy ngrohësit nën ujë dhe të varur janë në dispozicion. Të gjithë janë të kontrolluar termostatikisht, dhe shumë prej tyre mund të vendosen për temperatura specifike. Modelet e varura janë më pak të kushtueshme, pasi që zhytësit duhet të jenë të ngushtë ndaj ujit. Më të zakonshmet janë ngrohësit në tubat e qelqit, por ngrohësit e titanit dhe çelikut po fitojnë popullaritet për shkak të dizajnit të tyre të pathyeshëm.
Disa ngrohës kanë rregullime të thjeshta më të ngrohta dhe më të ftohta, dhe ju duhet t’i rregulloni ato derisa akuariumi juaj të jetë i qëndrueshëm në temperaturën e dëshiruar. Të tjerët kanë një rregullim të caktuar në gradë për të vendosur një temperaturë të saktë pa rregullime të provës dhe gabimit, dhe të tjerët kanë një ose më shumë temperatura të paracaktuara që ju mund të zgjidhni.
Për temperaturat normale të dhomës, llogaritni 100 vat për një 20 gallon, 175 vat për një 55 gallon dhe 300 vat për një 100 gallon. Nëse dhoma bëhet mjaft e ftohtë, përdorni watt më të larta. Temperatura e ujit duhet të jetë e qëndrueshme.
Vini re se sa më i vogël rezervuari, aq më shumë vat për gallon nevojiten. Për rezervuarë të vegjël, rekomandohen 5 vat për gallon, ndërsa rezervuarët më të mëdhenj mund të kalojnë me 3 vat për gallon. Tanke jashtëzakonisht të mëdha mund të kenë nevojë edhe më pak se kaq. Kjo për shkak se trupat e vegjël të ujit humbin nxehtësinë shumë më shpejt sesa ato të mëdha. Mendoni se sa më shpejt do të qetësohet një filxhan kafe sesa një banjë e nxehtë. Një rezervuar 55 gallon do të humbasë nxehtësinë rreth gjysmën më shpejt sesa një rezervuarin 10 gallon.
Ju mund të përdorni dy ngrohës që plotësojnë kapacitetin e nevojshëm. Nëse dikush qëndron në pozicionin e ndezur, uji nuk do të mbinxehet aq shpejt dhe ju keni një shans më të mirë për të shpëtuar peshkun tuaj. Nëse një ngrohës vdes, tjetri do të jetë në gjendje të mbajë pjesërisht temperaturën, përsëri duke ju dhënë më shumë kohë për të zbuluar problemin.
Nëse konfigurimi juaj ka një gyp, ai është një vend i shkëlqyeshëm për të vendosur ngrohësin, dhe nëse keni një qark hidraulik mund të përdorni një modul ngrohjeje në linjë.
Çfarë të bëni kur tank juaj mbinxehet
Në mot të nxehtë, gjëja e parë që duhet të bëni është të rrisni lëvizjen e ujit. Uji më i ngrohtë është, aq më pak oksigjen do të tretet në të, por në temperatura më të larta, metabolizmi i peshkut tuaj do të jetë më i lartë, duke rritur nevojën e tyre për oksigjen. Uji që lëviz merr më shumë oksigjen, dhe gjithashtu avullohet më shumë, gjë që e ftoh ujin. Nëse kushtet e ambientit sjellin ujin e akuariumit në vitet e 80-ta të larta për periudha të gjata, duhet të ndërmerrni hapa për të ftohur ujin, dhe mënyra më e thjeshtë është të zëvendësoni pjesën e sipërme të akuariumit normal me skrining dhe të vendosni një tifoz që të fryjë në sipërfaqen e ujit. Kjo rrit shumë avullimin. Do të duhet të mbushni shpesh rezervuarin për të zëvendësuar ujin e avulluar. Ju mund të përdorni ujë pak më të freskët se sa është në rezervuar, por vetëm disa gradë, ose mund të trondisni peshkun.
Një hap i mëtejshëm do të ishte ngrirja e ujit në shishe plastike dhe vendosja një nga një në rezervuar ose në filtër. Sigurohuni që shishet të jenë mjaft të vogla që uji të mos ftohet shumë shpejt ose shumë – ndryshimet ekstreme të temperaturës janë më të dëmshme për peshqit tuaj sesa temperaturat e larta të vazhdueshme.
Nëse shtëpia juaj mbetet shumë e nxehtë për periudha të gjata kohore, do t’ju duhet një ftohës për akuariumin tuaj. Disa janë modele rënieje që varen në buzë rezervuarit dhe vendosin mbështjelljet ftohëse direkt në akuarium. Të tjerët veprojnë plotësisht jashtë rezervuarit, dhe uji duhet të derdhet nga rezervuari, përmes ftohësit dhe përsëri në rezervuar.
Një akuarium gumë është më i ndjeshmi ndaj nxehtësisë. Meqenëse jovertebrorët e shkëmbinjve nënujorë kërkojnë kushte jashtëzakonisht të qëndrueshme, ata mund të nënshtrohen shpejt në një valë të zgjatur nxehtësie. Në fakt, shumica e peshqve tropikalë mund të trajtojnë lehtësisht temperatura shumë të ngrohta për një ose dy javë, por jovertebrorët detarë zakonisht nuk munden. Për këtë arsye, ftohësit janë më të zakonshmet në konfigurimet e gumave. Pastruesit gjithashtu ofrojnë një mundësi për të mbajtur peshq me ujë të freskët dhe jovertebrorë, ujë të ëmbël ose detar. Ka shumë specie magjepsëse nga habitate të buta që kërkojnë sisteme më të ftohta se temperatura e dhomës.
Temperatura ideale e koralit
Cila është temperatura më e mirë për koralet? A mund të marrin ftohje ose ngrohje të përkohshme? Steve Smith (Ogden, Utah)

Shumica e ekspertëve sot rekomandojnë 80 ° F si temperatura optimale për koralet, megjithëse burimet e vjetra rekomanduan pa këshillë temperatura më të ulëta. Koralet shpesh mund të marrin ujë më të ftohtë më mirë sesa uji që është shumë i ngrohtë. Ndriçimi dhe pompat mund të shtojnë shumë nxehtësi në një sistem.

Një zgjidhje është të pajisni rezervuarin tuaj me një ftohës për të kundërshtuar ditët e nxehta dhe nxehtësinë nga dritat dhe pompat. Pastruesit janë të shtrenjta, por grumbullimi i nxehtësisë mund të shkatërrojë koralet, kështu që w e tyre